8 اردیبهشت 1403 09:59

مردم شناسی

مردم این منطقه بسیار کوشا و فعال هستند، به همین دلیل نیز دامنه‌ی فعالیت‌شان به چندین زمینه از جمله کشاورزی، دام‌داری، صنایع دستی، صنعیت و حتی گردشگری هم می‌رسد.

تاریخ دیرینه‌ی این شهر سبب شده است سنت‌ها و مراسم فرهنگی مختلفی در این منطقه پا بگیرد. یکی از این آیین‌ها پنج‌شنبه بازار است که با وجود قدمت طولانی، هم‌اکنون نیز ادامه‌دار است. مذهب نیز در بارورسازی فرهنگ مردم نطنز تأثیر زیادی داشته و هنوز هم دارد. به همین دلیل هم‌اکنون نیز می‌توان شاهد مراسمات آیینی اصیلی در این شهرستان بود:

  • هر ساله یک شب مانده به شروع محرم در حسینیه ارشاد این شهر، مردم دور هم جمع می‌شوند و مراسم «جاروکشی» را برگراز می‌کنند.
  • سنت نخل‌گردانی نیز یکی از بی‌نظیرترین آیین‌های نطنزیان است که از شهرت زیادی برخوردار است.
  • تعزیه‌خوانی نیز همیشه در دهه‌ی اول محرم در این شهر برگزار می‌شود و حتی به ثبت فهرست میراث فرهنگی ناملموس ملی رسیده است.

اطلاعات جمعیتی

طبق سرشماری عمومی¬ نفوس و مسکن۱۳۸۵ هـ.ش جمعیت نطنز ۴۴۵۵۱ نفر بوده که از این تعداد ۳۰۲۳۲ نفر در شهرها و ۱۴۳۱۹ نفر در روستاها زندگی می کنند.تراکم جمعیت ۱۵ و توزیع نسبی جمعیت ۹۸درصد میباشد. جمعیت ۱۹-۱۵ سال ۳/۱۱ درصد و جمعیت ۲۴-۲۰ سال ۹/۱۱ درصد و جمعیت ۲۹-۲۵سال ۱/۹ درصد برآورد گردیده است. میزان بیکاری ۸/۴ درصد  بوده است.در سال ۱۳۷۵ هـ.ش جمعیت نطنز ۱۰۷۸۲ که از این شمار ۵۶۸۶ نفر مرد و ۵۰۹۶ نفر زن بوده¬اند. طبق سرشماری عمومی به عمل آمده در سال ۱۳۶۵ شمسی جمعیت کل شهرستان نطنز ۳۶۵۱۶ نفر و شهر نطنز ۷۵۲۴   نفر می¬باشد که نسبت به سرشماری سال ۱۳۵۵ که جمعیت آن را ۲۸۸۳۶ نفر و سرشماری سال ۱۳۴۵ شمسی که جمعیت کل شهرستان نطنز را ۲۸۷۹۱ نفر و شهر نطنز را ۴۳۴۸ نفر ذکر کرده بود نسبتاً افزایشی را نشان می¬دهد ولی نسبت به آمار سال ۱۳۲۹ دایره جغرافیایی ارتش که جمعیت نطنز را حدود ۴۴ هزار نفر و آمار اداره آمار و ثبت احوال در سال ۱۳۲۳ شمسی که جمعیت کل نطنز را ۴۳۷۶۲ نفر اعلام کرده بود  کاهش قابل ملاحظه¬ای در جمعیت این شهرستان به چشم می¬خورد و علت این کاهش فوق¬العاده را بایستی در خشکسالی¬های ممتد چند ساله اخیر و کشش بی¬حد و حصر تهران و مهاجرت مردم را به این شهر و سایر شهرهای دور و نزدیک جستجو کرد.

اشتغال و اقتصاد

مردم نطنز از روزگار کهن انسان‌های مقتصدی بوده‌اند. هم‌اکنون اقتصاد شهر نطنز به دو شهرک صنعتی، کشاورزی و صنعت گردشگری وابسته است. در زمینه کشاورزی درآمد مردم از ره فراوری فراورده‌های باغی از جمله گلابی، به، گردو، انار و… و همچنین فراوری زعفران است. باغشهر تاریخی نطنز به دلیل اینکه آثار تاریخی و جاذبه‌های گردشگری طبیعی بسیاری دارد، پذیرای گردشگران بسیاری است که به واسطه حضور گردشگران، پیشه‌های گوناگونی رواج یافته‌است.